Skip to main content

KELI
1. tien, ladun tai muun kulkuväylän säästä riippuva kulkukelpoisuus
2. (arkikieltä) sää
3. suomalainen, yksinkertaisen tyylikäs ja ekologinen pyöräilyvaate

Keli on ulkona luonnossa liikkumisesta pitävän pariskunnan perustama suomalainen yritys joka valmistaa laadukkaita merinovillaisia vaatteita urheiluun ja ulkoiluun.

Miksi urheiluvaatteet näyttävät aina urheiluvaatteilta, ja miksi niitä ei tehdä Suomessa?

Miksi urheiluvaatteet ovat sellaisia, että ne alkavat käytössä haista, vaikka ne pesisi aina heti käytön jälkeen?

Miksi urheiluvaatevalmistajat eivät juuri tee eettisiä ja ekologisia vaatteita, kun vaikkapa retkeilyvaatepuolella niitä tehdään?

Tällaisia kysymyksiä pyöri mielessämme, kun ajatus omasta yrityksestä alkoi itää syksyllä 2015.

Me halusimme ympäristöystävällisiä, eettisesti tuotettuja, Suomessa tehtyjä tyylikkäitä urheiluvaatteita. Koska emme sellaisia mistään löytäneet, päätimme alkaa tehdä niitä itse. Saimme alkuun kuulla aika monta kertaa lauseen “ kyllä te olette rohkeita” jonka tulkitsimme tarkoittavan lähinnä “hullut!” mutta meitä ajoi eteenpäin näkemys siitä että on olemassa muitakin jotka arvostavat lähellä tapahtuvaa tuotantoa ja luonnonmateriaaleja myös urheiluvaatteissa.

Pyöräilijän kokemuksella ja suunnittelijan näkemyksellä varustettuina aloitimme nollasta, hankkien kontaktit kangasvalmistajista vetoketjutehtaaseen ja kaikkeen siltä väliltä.

Vaatteiden materiaaliksi valitsimme merinovillan, luonnonkuidun jonka ominaisuudet tekevät siitä ylivoimaisen materiaalin urheiluvaatteille. Ensimmäinen vuosi kului ihmetellessä mistä löytää esimerkiksi riittävän laadukasta villaneulosta jossa ei olisi mitään synteettisiä kuituja lisänä. Mutta kun sitten saimme Italiasta eräältä reilut sata vuotta villaneulosta tehneeltä tehtaalta näytteet, ei tarvinnut enää kahta kertaa miettiä mistä tekisimme vaatteet. Neulos tuntui niin laadukkaalta ja silkkiseltä että tiesimme heti löytäneemme sen oikean villalaadun.

Käyttämämme villaneulos on tiiviimpää ja sileämpää kuin mikään aikaisemmin urheiluvaatteissa näkemämme merinovilla. Ahkeran testauksen tuloksena olemme havainneet sen pitävän muotonsa ja kestävän hyvin konepesua. Italialaiset osaavat polkupyörien lisäksi tehdä myös villakangasta!

Itse villa tulee uusiseelantilaisilta, hyvinvoivilta lampailta ja on ZQ-sertifioitua ja mulesing-vapaata.

Halusimme vaatteiden olevan yksinkertaisen tyylikkäitä muttei silti tylsiä. Inspiraatiota väreihin saimme polkujen varrelta tutkailemalla luonnon omia väriyhdistelmiä.

Tuotantoketjumme halusimme pitää läpinäkyvänä. Tiedämme kuka ompelee vaatteemme ja mistä tulevat vetoketjut ja muut tilpehöörit. Ihan kaikkea ei Suomesta saa, mutta sen mitä on saanut, olemme kotimaasta hankkineet.

Olemme Kelin ensimmäisten vuosien aikana saaneet monta kertaa ilahtua teiltä käyttäjiltä saamastamme palautteesta, hämmästyä siitä miten vähän merinovillan ominaisuuksista urheilukäytössä vielä tiedetään ja tehdä kovasti työtä pienen merkkimme eteen. Meitä ajaa eteenpäin halu tehdä urheiluvaatteita jotka pysyvät enemmän päällä kuin kaapissa ja joita voi käyttäessä myös omatuntosi on puhdas.

 

Sanni & Timo